Wyżywienie - Oddział Prystora
- śniadanie,
- zupa,
- drugie danie,
- podwieczorek,
Dzieciom z alergiami pokarmowymi zapewniamy dietę:
- bezglutenową,
- wegetariańską,
- bezmleczną,
- z wykluczeniem wieprzowiny,
- wegańską,
- inne.
Zasady odwoływania posiłków:
- do godz. 19.00 dnia poprzedniego odwołujemy wszystkie trzy posiłki,
- do godz. 08.00 dnia bieżącego odwołujemy obiad i podwieczorek.
Koszty wyżywienia podajemy w zakładce opłaty dla każdego oddziału naszego przedszkola.
Prosimy do godz. 8.00 poinformować o nieobecności lub spóźnieniu dziecka.
ŚNIADANIE | ZUPA | II DANIE | PODWIECZOREK | |
PONIEDZIAŁEK | 1) Płatki kukurydziane (25g) na mleku⁷ 3,2%(200ml) 2) Ser żółty⁷ (10g), wędlina(10g) dżem (3g), masło⁷ (5g), mieszane1 (50g) + warzywa sezonowe (20g) 3) Herbata z cytryną (200ml) cukier (1g) | Zupa jarzynowa włoszczyzna (seler⁹)(60g), fasolka szparagowa(10g), ziemniaki (20g), koper (4g) śmietanka⁷ 30% (2g) | Kluski leniwe z bułką tartą i masełkiem , surówka z marchewki i jabłka mąka1 (20g), olej rzepakowy (2g), ziemniaki (40g), twaróg1(40g) Masło7(10g), bułka tarta1(10g) marchewka (70g), jabłko(15g) Kompot owocowy (200ml) owoce mrożone (20g), cukier (1g) | Mix owoców Owoce (200g) |
WTOREK | 1) Kasza manna1 (20g) na mleku⁷ 3,2% (200ml) z musem owocowym (10g) 2) Twarożek7 z rzodkiewką i szczypiorkiem z olejem lnianym(20g), wędlina (10g), dżem (3g), masło7 (5g), pieczywo mieszane1 (50g) 3) Herbata malinowa (200ml), cukier (1g) | Zupa rosół z makaronem włoszczyzna (seler⁹)(40g), porcja rosołowa(30g), makaron (10g) | Gulasz z indyka, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, jabłka i czerwonej cebuli indyk (80g), warzywa (50g), kasza gryczana (120g) ogórek kiszony(70g), jabłko(10g), czerwona cebula(3g), natka Kompot owocowy (200ml) owoce mrożone (20g), cukier (1g) | Ciasto marchewkowe Mąka1 (25g), cukier (5g), masło7(5g), marchewka (100g) |
ŚRODA | 1) Kakao(10g) na mleku⁷ 3,2%(200ml) 2) Racuchy z jabłkami(100g) 3) Herbata z cytryną (200ml) cukier (1g) | Zupa krupnik włoszczyzna (seler⁹)(35g), kasza jęczmienna (20g), ziemniaki (10g), koperek | Kotlet mielony , ziemniaki i buraki zasmażane Mięso wieprzowe (80g), bułka tarta1 (5g), jajko3 (5g), cebula (10g), olej rzepakowy (5g), ziemniaki (120g), buraki(100g) Kompot owocowy (200ml) owoce mrożone (20g), cukier (1g) | Jogurt z musem owocowym i domową granolą Jogurt7 (100g), owoce (5g), granola1 (20g) |
CZWARTEK | 1) Płatki czekoladowe (25g) na mleku⁷ 3,2% (200ml 2) Pasta jajeczna3 (15g), ser żółty⁷ (10g), dżem (3g), masło⁷ (5g), pieczywo mieszane1 (50g) + sezonowe warzywa (20g) 3) Herbata z cytryną (200ml) cukier (1g) | Zupa pomidorowa z makaronem Włoszczyzna (seler9) (50g), koncentrat pomidorowy(15g), cukier (1g), śmietanka⁷ 30% (2g), makaron1(20g) natka | Udziki z kurczaka duszone w warzywach, ryż, gotowane warzywa kurczak (80g), warzywa (50g), ryż (120g), marchewka(60g), kalafior(30g), brokuł(30g) Kompot owocowy (200ml) owoce mrożone (20g), cukier (1g) | Kanapka z polędwicą drobiową i warzywami Polędwica drobiowa(10g), masło⁷ (5g), pieczywo mieszane1 (25g), warzywa sezonowe(20g) |
PIĄTEK | 1) Płatki miodowe (20g) na mleku⁷ 3,2% (200ml) z żurawiną (10g) 2) Wędlina (10g), ser żółty⁷ (10g), dżem (3g), masło⁷ (5g), mieszane1 (50g) + warzywa sezonowe (20g) 3) Herbata malinowa (200ml) cukier (1g) | Zupa ogórkowa włoszczyzna (seler⁹)(35g), ogórki kiszone (20g), ziemniaki (10g), cukier (1g), śmietanka⁷ 30%(2ml), koperek | Mintaj, ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty Mintaj⁴ (80g), jajko (5g), bułka tarta1 (10g), ziemniaki (120g), kiszona kapusta (50g), marchewka (10g), jabłko (10g), olej rzepakowy (5g), natka Kompot owocowy (200ml) owoce mrożone (20g), cukier 1) | Chałka z powidłami Chałka1 (50g), masło⁷ (5g), powidła (25g) |
Jadłospis potwierdzony przez Dietetyk Magdalenę Siubę – Strzelińską (specjalistę ds. żywienia )
*Alergeny w żywności – wykaz wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (EU) nr. 1169/2011
1 GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne; 2 SKORUPIAKI i produkty pochodne; 3 JAJA i produkty pochodne; 4 RYBY i produkty pochodne; 5 ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne; 6 SOJA i produkty pochodne; 7 MLEKO i produkty pochodne; 8 ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne; 9 SELER i produkty pochodne; 10 GORCZYCA i produkty pochodne; 11 NASIONA SEZAMU i produkty pochodne; 12 DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia; 13 ŁUBIN i produkty pochodne; 14 MIĘCZAKI i produkty pochodne