Oddział Skoroszewska

ul. SKOROSZEWSKA 5 lok. 7

Oddział Prystora

ul. PRYSTORA 4 lok.10

Wyżywienie
Lunch container with lunch to go for kids or adults
Wyżywienie w przedszkolu

Wyżywienie - Oddział Prystora i Skoroszewska

Posiłki dostarcza firma cateringowa "BLUE Catering" (przygotowane zgodnie z HACCP):
  • śniadanie,
  • zupa,
  • drugie danie,
  • podwieczorek,

Dzieciom z alergiami pokarmowymi zapewniamy dietę:

  • bezglutenową,
  • wegetariańską,
  • bezmleczną,
  • z wykluczeniem wieprzowiny,
  • wegańską,
  • inne.

Zasady odwoływania posiłków:

  • do godz. 19.00 dnia poprzedniego odwołujemy wszystkie trzy posiłki,
  • do godz. 08.00 dnia bieżącego odwołujemy obiad i podwieczorek.

    Koszty wyżywienia podajemy w zakładce opłaty dla każdego oddziału naszego przedszkola.

Prosimy do godz. 8.00 poinformować o nieobecności lub spóźnieniu dziecka.

PRZEDSZKOLE ENTLICZEK PENTLICZEK
przykładowe menu

ŚNIADANIE ZUPA II DANIE PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK 1)     Płatki kukurydziane (25g) na mleku⁷ 3,2%(200ml) 2)     Ser żółty⁷ (10g), wędlina(10g) dżem (3g), masło⁷ (5g), mieszane1 (50g) + warzywa sezonowe (20g) 3)     Herbata z cytryną (200ml) cukier (1g) Zupa  jarzynowa włoszczyzna (seler⁹)(60g), fasolka szparagowa(10g), ziemniaki (20g), koper (4g) śmietanka⁷ 30% (2g) Kluski leniwe z bułką tartą i masełkiem , surówka z marchewki i jabłka mąka1 (20g), olej rzepakowy (2g), ziemniaki (40g), twaróg1(40g) Masło7(10g), bułka tarta1(10g) marchewka (70g), jabłko(15g) Kompot owocowy (200ml) owoce mrożone (20g), cukier (1g)                Mix owoców Owoce (200g)
WTOREK 1)     Kasza manna1 (20g) na mleku⁷ 3,2% (200ml) z musem owocowym (10g) 2)     Twarożek7  z rzodkiewką i szczypiorkiem z olejem lnianym(20g), wędlina (10g), dżem (3g), masło7 (5g), pieczywo mieszane1 (50g) 3)     Herbata malinowa (200ml), cukier (1g) Zupa  rosół z makaronem  włoszczyzna (seler⁹)(40g), porcja rosołowa(30g), makaron (10g) Gulasz z indyka, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, jabłka i czerwonej cebuli indyk (80g), warzywa (50g), kasza gryczana (120g) ogórek kiszony(70g), jabłko(10g), czerwona cebula(3g), natka Kompot owocowy (200ml) owoce mrożone (20g), cukier (1g)          Ciasto marchewkowe Mąka1 (25g), cukier (5g), masło7(5g), marchewka (100g)          
ŚRODA 1)     Kakao(10g) na mleku⁷ 3,2%(200ml) 2)     Racuchy z jabłkami(100g) 3)     Herbata z cytryną (200ml) cukier (1g) Zupa krupnik włoszczyzna (seler⁹)(35g), kasza jęczmienna (20g), ziemniaki (10g), koperek Kotlet mielony , ziemniaki i buraki zasmażane Mięso wieprzowe (80g), bułka tarta1 (5g), jajko3 (5g), cebula (10g), olej rzepakowy (5g), ziemniaki (120g), buraki(100g) Kompot owocowy (200ml) owoce mrożone (20g), cukier (1g) Jogurt z musem owocowym     i domową granolą Jogurt7 (100g), owoce (5g), granola1 (20g)
CZWARTEK 1)     Płatki czekoladowe (25g) na mleku⁷ 3,2% (200ml 2)     Pasta jajeczna3 (15g), ser żółty⁷ (10g), dżem (3g), masło⁷ (5g), pieczywo mieszane1 (50g) + sezonowe warzywa (20g) 3)     Herbata z cytryną (200ml) cukier (1g) Zupa  pomidorowa z makaronem Włoszczyzna (seler9) (50g), koncentrat pomidorowy(15g), cukier (1g), śmietanka⁷ 30% (2g), makaron1(20g) natka Udziki z kurczaka duszone w warzywach, ryż, gotowane warzywa kurczak (80g), warzywa (50g), ryż (120g), marchewka(60g), kalafior(30g), brokuł(30g) Kompot owocowy (200ml) owoce mrożone (20g), cukier (1g) Kanapka z polędwicą drobiową i warzywami Polędwica drobiowa(10g), masło⁷ (5g), pieczywo mieszane1 (25g), warzywa sezonowe(20g)
PIĄTEK 1)     Płatki miodowe (20g) na mleku⁷ 3,2% (200ml) z żurawiną (10g) 2)     Wędlina (10g), ser żółty⁷ (10g), dżem (3g), masło⁷ (5g), mieszane1 (50g) + warzywa sezonowe (20g) 3)     Herbata malinowa (200ml) cukier (1g) Zupa ogórkowa włoszczyzna (seler⁹)(35g), ogórki kiszone (20g), ziemniaki (10g), cukier (1g), śmietanka⁷ 30%(2ml), koperek Mintaj, ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty Mintaj⁴ (80g), jajko (5g), bułka tarta1 (10g), ziemniaki (120g), kiszona kapusta (50g), marchewka (10g), jabłko (10g), olej rzepakowy (5g), natka Kompot owocowy (200ml) owoce mrożone (20g), cukier 1) Chałka z powidłami Chałka1 (50g), masło⁷ (5g), powidła (25g)

Jadłospis potwierdzony przez Dietetyk Magdalenę Siubę – Strzelińską  (specjalistę ds. żywienia )

*Alergeny w żywności – wykaz wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (EU) nr. 1169/2011

1 GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne; 2 SKORUPIAKI i produkty pochodne; 3 JAJA i produkty pochodne; 4 RYBY i produkty pochodne; 5 ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne; 6 SOJA i produkty pochodne; 7 MLEKO i produkty pochodne; 8 ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne; 9 SELER i produkty pochodne; 10 GORCZYCA i produkty pochodne; 11 NASIONA SEZAMU i produkty pochodne; 12 DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia; 13 ŁUBIN i produkty pochodne; 14 MIĘCZAKI i produkty pochodne